Vier de zomer met Salentein Portillo! Per fles 9.85 7.50 vanaf 6 flessen

Château du Cartillon Cru Bourgeois Supérieur

Beschikbaarheid: Op voorraad
i

We doen er alles aan om dit artikel op tijd te leveren. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bestelling vertraagd is.

Waardering:
100% of 100

Chat. Du Cartillon Cru Bourgeois Superieur is ware top Bordeaux. De wijngaarden liggen direct naast die van de befaamde Chat. Poujeaux en Chasse Spleen halverwege de Margaux en St. Julien wijngaarden en hebben een identiek terroir.

Chateau Du Cartillon heeft een zeer geconcentreerde kleur en geeft geuren van zwarte kers, braam met nuances van een geurig herfstbos, laurier en vanille. Verfijnde tonen van cacao en donkere chocolade zijn ook waarneembaar. De wijn heeft een rijping ondergaan op kleine eiken vaten gedurende 18 maanden waarvan 50% nieuwe en 50% één jaar oude vaten. 

De smaak van Chat. Du Cartillon Cru Bourgeois Superieur is vol en geconcentreerd met donker rood 'jammy' fruit, kruiden, thijm, laurier, en ook hier de donkere chocolade en iets droppigs. De afdronk is zeer lang en verfijnd met mooie fruittonen die lang aanhouden. De wijn is nu perfect op dronk maar kan ook nog goed rijpen tot 2028-2030.

Het oogstjaar 2018 van Chateau Du Cartillon is zeer goed en steekt boven alle andere recente jaargangen uit!

94 Punten James Suckling

93 Punten Yves Beck

Medaille d'Or Lyon 2020

Medaille d'Or Berliner Wine Trophy

Meer info en achtergronden over deze wijn? Lees dan hieronder verder onder het tabblad omschrijving.

Normale prijs 18.50 Aanbiedingsprijs 13.99 24% korting
Aanbieding
Aanbevolen
door onze
Vinoloog!

Meer informatie
Jaar 2018
Wijnhuis Chateau Du Cartillon
Wijnland Frankrijk
Wijnstreek Bordeaux
Wijnsoort Rood
Druivenras Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot
Classificatie Ac Cru Bourgeois Superieur
Inhoud 75cl
Alcoholpercentage 14%
Serveertemperatuur 18-19 Graden
Kleur Intens donker rood
Geur Kers, braam, laurier, vanille, cacao, herfstbos
Smaak Intens geconcentreerd, donker jammy rood fruit, kruidigheid, cacao, droppig, complexe wijn

Chateau Du Cartillon is een Cru Bourgeois Superieur en behoort daarmee tot een select gezelschap Chateaux'. Van de ruim 5000 Chateaux' in Bordeaux zijn er slechts 249 Cru Bourgeois en daarvan zijn er slechts 56 Cru Bourgeois Superieur en 14 Cru Exceptionnels! Chateau du Cartillon behoort dus tot de beste 1% van alle Bordeaux Chateaux!

De Cru Bourgeois classificatie is na jaren van onenigheid nu eindelijk goed en onafhankelijk vastgelegd. De classificatie wordt elke 5 jaar herzien door een onafhankelijk proefcommissie. De selectie komt als volgt tot stand. Een blinde test van 5 voorgaande oogstjaren is de eerste drempel om kans te maken op een klassering. Voor de Superieur en Exceptionnel moet er tevens een technische analyse en beproeving plaatsvinden. Alleen de best geklasseerde wijnen worden toegelaten waarbij de punten bepalen of er een hogere Superieur of Exceptionnel waardering wordt toegekend.

Chateau du Cartillon Cru Bourgeois Superieur ligt in de Haut Medoc net boven de stad Bordeaux. Tijdens de classificatie van de Grand Cru's in Bordeaux in 1855 werd dit Chateau al geroemd om zijn kwaliteit en goede terroir maar kwam toen niet in deze classificatie terecht omdat de prijs van de wijn niet hoog genoeg was! De classificatie werd destijds voor een groot deel bepaald op basis van de marktprijs die men kreeg voor de wijn.

Chateau du Cartillon was tussen 1805 en 1870 in handen van Alexandre de Bethmann die burgemeester was van de stad Bordeaux tussen 1867 en 1870. In die tijd schreef men in de Férte Guide (zeer bekend wijnvakblad in Bordeaux) "gelegen op terrein met veel gravel en maakt één van de beste wijnen van Lamarque". 

Het oogstjaar 2018 staat in dit stuk Bordeaux bekend als de beste van de laatste 8 oogstjaren en is nu al mooi op dronk. Als je de wijn nu wilt drinken is karraferen aanbevolen. Of ontkurk de fles 2 uur voordat u deze gaat drinken. Heeft u minder tijd? Schenk de wijn dan in een ruim glas en wals de wijn gedurende een paar minuten in het glas. De wijn zal zich openen en al haar kwaliteit tonen! 

De Chateau Du Cartillon Cru Bourgeois Superieur 2018 is gemaakt van 66% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon en 19% Petit Verdot druiven. De grond bestaat voornamelijk uit gravel samen met zand, dé karakteristieke ondergrond voor de echte top Bordeaux wijnen. De druiven worden met de hand gesorteerd en de druiven van elk perceel worden apart gevinifieerd. De druiven rijpen gedurende 18 maanden op kleine Franse eiken vaten waarvan 50% nieuw is en 50% slechts één jaar oud is.  

De smaak van Chat. Du Cartillon Cru Bourgeois Superieur is vol en geconcentreerd met donker rood 'jammy' fruit, kruiden, thijm, laurier, en ook hier de donkere chocolade en iets droppigs. De afdronk is zeer lang en verfijnd met mooie fruittonen die lang aanhouden. De wijn is nu perfect op dronk maar kan ook nog goed rijpen tot 2028-2030 en zal uitgroeien tot een mooie gerijpte Bordeaux van wereldfaam.

Chateau Cartillon Cru Bourgeois Superieur Past uitstekend bij een stuk Hollandse oude kaas, rood vlees, wild gerechten, een stoofpotje of tapas.

 

94 Punten James Suckling

93 Punten Yves Beck

Medaille d'Or Lyon 2020

Medaille d'Or Berliner Wine Trophy

Schrijf een beoordeling