Yalumba Wild Ferment Shiraz

Beschikbaarheid: Op voorraad

De Yalumba Wild Ferment Barossa Shiraz heeft een dieprode kleur met een uitgebreid pakket aan geuren van rabarber, bes, cheesecake, gelei en jam, nootmuskaat en kaneel gevolgd door rozijn en kers. Daarnaast leiden de rokerigheid en zoete kruiden naar zachte tannines.

De Wild Ferments van Yalumba zijn de essentie van de wijngaard en de weerspiegeling van de verscheidenheid. Het zijn wijnen met een eigen karakter, gemaakt met minimale interventie met de natuur. Ze zijn met overtuiging en zorg gemaakt; ‘the wild in the air’.

De druiven worden handmatig geplukt en geselecteerd. Spontane vergisting onder gecontroleerde temperatuur. Daarna rijping gedurende 8 maanden op Amerikaanse en Hongaarse eikenhouten vaten.

Geniet van deze Shiraz met varkensworstjes, gekarameliseerde rode ui of bospaddenstoelen op een spies met kruiden en zwarte peper.

Deze wijn krijgt een 8,5 in de Grote Hamersma!

15.95

Meer informatie
Jaar 2021
Wijnhuis Yalumba Winery
Wijnland Australië
Wijnstreek South Australia
Wijnsoort Rood
Druivenras Shiraz
Wijn-spijs Tapas Rood vlees Gegrild vlees Wild Stoofgerechten Harde en gerijpte kaas
Classificatie Wine of Australia
Inhoud 75cl
Alcoholpercentage 14,5%
Serveertemperatuur 16 Graden
Kleur Donker robijn rood
Geur Bes, zwarte peper, kruiden, kersen, kaneel, rozemarijn
Smaak Vol en zacht, kruidig, rijp rood fruit

Samuel Smith startte in 1849 Yalumba Winery in Barossa Valley in het zuiden van Australië. De naam 'Yalumba' is afkomstig van de Aboriginals en betekent 'al het land eromheen'. Het bedrijf wordt nu geleid door de vijfde generatie.

In de loop der jaren heet Yalumba een grote naam opgebouwd met hun onberispelijke wijnen, een verzorgde labeling, maar vooral met een fabelachtig mooie kwaliteit. ‘Wild ferments’ staat trots op de etiketten van Yalumba Shiraz en Sauvignon Blanc. Wilde gisten, betekent dat. Een vreemde aanduiding voor menigeen.

Laten we hem eens uitleggen. Ooit, nog niet eens zo lang geleden, vergistte elke wijn door de gist die van nature op de druivenschillen zit. Generaties wijnboeren werkten zo, vanaf de diepste oudheid tot bijna nu. Tot iemand vond dat wat toegevoegde, zorgvuldig uitgezochte gist betrouwbaarder, constanter resultaten gaf. De nieuwe mode werd omarmd.

Toch werken sommige wijnmakers nog altijd met de natuurlijke eigen gisten. Moeilijk is het niet: druiven kneuzen of persen, de most in een vat doen en afwachten. Er schuilt echter altijd een risico in. Zijn die eigen gisten traag (en dat kan van jaar tot jaar verschillen), dan kunnen foute bacteriën de wijn bederven. Uiterst schoon en secuur werken is dan ook een vereiste.

Precies wat Yalumba doet in de Australische wijnmakerij. Wat ze voor die onzekerheid terugkrijgen is karakter. Want vergis je niet, gist is een belangrijke smaakbepaler in de wijn. Vandaar dat de Wild Ferments Sauvignon Blanc extra fruitig is, met verrukkelijke tonen van kruisbes, kiwi en gras, en de Shiraz vol van donkerfruitige geuren, met hints van rabarber, kaneel en nootmuskaat, terwijl de smaak rokerig en vol is.

Avontuurlijke wijn voor avontuurlijke drinkers.

Schrijf een beoordeling