La Marchesana Susumaniello

Beschikbaarheid: Op voorraad

Deze 100% Susumaniello van het Italiaanse wijhuis La Marchesana uit Puglia is donker robijnrood met paarse accenten. In de neus vindt men tonen van kersen, zwarte peper en rijpe blauwe bessen. In de mond is deze wijn sappig, vol en met een lange afdronk.

Deze wijn kreeg een 8,5 in de Grote Hamersma!

Normale prijs 12.45 Speciale prijs 9.95 20% korting
Aanbieding

Meer informatie
Jaar 2023
Wijnhuis La Marchesana
Wijnland Italië
Wijnstreek Puglia
Wijnsoort Rood
Druivenras Susumaniello
Wijn-spijs Vlees Rood vlees Gegrild vlees Stoofgerechten
Classificatie IGT Puglia
Inhoud 75cl
Alcoholpercentage 14.5%
Serveertemperatuur 16-18 °C
Kleur Diep robijnrood
Geur Zwarte kers, kruidigheid, zwarte peper en rijpe blauwe bessen
Smaak Sappig, vol, lange afdronk

La Marchesana is een project van het Pugliaanse wijnhuis Polvanera. Ontstaan als een jonge en makkelijk drinkbare selectie van druiven van jonge planten. Deze wijnen goed in balans, fruitig en zijn plezierig om te drinken. La Marchesana vindt dat innovatie niet alleen bestaat uit voorlopen op trends, maar dat het ook een zaak is van eeuwenoude schatten in een nieuw jasje durven te steken. Met deze wijnen zoeken ze juist die innovatie. Druiven als Nero di Troia, Falanghina, Fiano en Susumaniello. Bij La Marchesana is biologisch vanzelfsprekend, het is zelfs nodig. Nodig om de bodem te gezond te houden. Het is geen keuze, het is een onderdeel van het bedrijf.

Een lange familietraditie kenmerkt de geschiedenis van Polvanera, opgericht in 2002 door de vastberadenheid van de eigenaar en oenoloog Filippo Cassano. Hij is zich altijd goed bewust geweest van het potentieel van zijn terroir en zijn typische druiven. Dankzij de vaardigheden van zijn vader in de wijnbouw en zijn eigen opleiding aan de “Basile Caramia” School of Agriculture in Locorotondo, besloot Filippo te gaan op pure volledige natuurlijke vinificatie, een proces dat de bijzondere kenmerken van zowel de wijnstokken als het terroir verbetert. Polvanera ligt tussen Acquaviva delle Fonti en Gioia del Colle en wordt omgeven door een uniek landschap, met typische droge muren, eiken en wijngaarden. De kelder zelf is uniek: het gebouw is uitgegraven in 8 meter kalksteenrots en maakt het rijpen van wijnen bij een constante temperatuur mogelijk. Het bijgebouw is een landhuis uit 1820 waar toeristen en gasten welkom zijn om wijnen te proeven. Polvanera ligt naast een beroemd toeristisch gebied van Apulië, op 30 minuten van de Itria-vallei en Matera. De druivenoogst vindt meestal plaats tijdens de eerste tien dagen van september. De nieuwste apparatuur voor het persen en vinificeren draagt ​​bij aan de BIO-selectie die Polvanera te bieden heeft. Dankzij zijn waardevolle collega's en de fundamentele steun van zijn familie houdt Filippo Cassano vast aan zijn ambitieuze project om de kwaliteit van Primitivo en andere autochtone druivenrassen te bevorderen en te verbeteren.

Het landhuis, dat bij de kelder hoort, dateert uit 1820. Vroeger werd er houtskool geproduceerd in de kamers van het landhuis; het gezin dat daar woonde en werkte, werd door andere boeren de naam “POLVAGNOR” (Apulisch dialect) genoemd, wat letterlijk zwart stof betekent vanwege het zwarte poeder van houtskool dat hun huid bedekte en kleurde. Later werd het landhuis beklad en als schuur gebruikt: nadat Filippo het had gekocht, ontdekte hij de oude muren die verborgen waren onder het pleisterwerk. Hij besloot het label van deze oude familie om te zetten in het merk van zijn product: de naam POLVANERA doet denken aan de sterke en donkere kleur van de Primitivo en aan het beeld van een vruchtbaar meridionaal gebied. Dankzij een vakkundige renovatie toont het landhuis nu zijn oorspronkelijke schoonheid. Binnen kunnen bezoekers en gasten wijnen en typisch Apulische gerechten proeven en ook deelnemen aan culturele evenementen.

De productie van Polvanera bestrijkt een gebied van circa 100 hectare aan. Binnen deze 100 hectare is een grote verscheidenheid aan wijngaarden. Denk aan leeftijd van de wijngaard en de grondsoorten. De wijngaarden bevinden zich op 300 – 450 meter boven de zee. Door deze hoogtes en door de verschillen in dag- en nachttempratuur kun je er bijna zeker van zijn dat er fijne en elegante geuren in de wijn zitten. De groei van de druiven gebeurd op twee manieren ; bush-vine (voor de stokken van 60 jaar oud) en Cordon snoei (voor de rest). Rijping en fermentatie vinden plaats in roestvrijstalen tanks en op fles. De wijnen van Polvanera La Marchesana komen helemaal niet in contact met hout, om de originele smaken en kenmerken van de wijnen te behouden maar ook om bewust oxidatieve ontwikkelingen te vermijden. 

Schrijf een beoordeling