Ayala Cuvée Perle d'Ayala Brut Millésimé 2013

Beschikbaarheid: Op voorraad
i

We doen er alles aan om dit artikel op tijd te leveren. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bestelling vertraagd is.

Cuvée Perle d’Ayala Brut Millésimé 2006 is de ultieme expressie van de beste Grands Crus in de Champagne regio. Intens mineraal, strak en krachtig. Mild van smaak, minder prominente zuren, meer deeg en brioche-aroma's. Dé favoriet onder liefhebbers van Champagne van hoge kwaliteit.

Het Champagnegebied is een uitgestrekt gebied rondom Reims. Het wijngebied, in de prehistorie een binnenzee, wordt gekarakteriseerd door een speciale kalkbodem die bestaat uit fossielen van zeedieren die toen in deze binnenzee leefden. Door de noordelijke ligging van het gebied worden de Champagnes altijd getypeerd door een zekere frisheid.

Een spannende, krachtige Champagne met een verfijnde lange afdronk. Deze Champagne is rijk van smaak. Combineer hem met smaakvolle gerechten als zwezerik, gevulde kip of tarbot filet met botersaus.

Hoogste kwaliteit mousserende witte wijn (80% Chardonnay en 20% Pinot Noir) van de beste wijngaarden uit Champagne. Langdurig op gistcellen gerijpt voor botteling (8 jaar). Daardoor complex, met typische deeg en brioche-aroma's en zeer mineraal getypeerd. Wordt alleen in topjaren gemaakt en komt op dronk op de markt.

150.00
Meer informatie
Jaar 2013
Wijnhuis Champagne Ayala
Wijnland Frankrijk
Wijnstreek Champagne
Wijnsoort Mousserend
Druivenras Chardonnay Pinot Noir
Wijn-spijs Salades Vis Vlees
Classificatie AC Champagne Grand Cru
Inhoud 75,0 cl
Alcoholpercentage 12,0 %
Serveertemperatuur 8-10 °C
Kleur Helder goud-geel
Geur Intens mineraal, strak en krachtig.
Smaak Mild van smaak, minder prominente zuren, meer deeg en brioche-aroma's.

Ayala -sinds 1860- is een relatief klein champagnehuis, maar produceert champagnes van hoge kwaliteit. Deze boutique winery is sinds 2005 in handen van de Société Jacques Bollinger. Druiven komen hoofdzakelijk van Grand- en Premier Cru wijngaarden en alleen de eerste persing (cuvé) wordt gebruikt. Alle wijnen rijpen aanmerkelijk langer dan de appelation verplicht. Kenmerkend voor Ayala is de lage dosering toegevoegde suikers. Het resultaat is een champagne met een zeer laag restzoetpercentage en daarom een drogere, meer zuivere smaak.

Hoewel Champagne gelukkig steeds vaker gedronken wordt buiten de feestdagen om, kan het lastig zijn om een keuze te maken. Er zijn vele soorten Champagne. Let op het etiket en je weet al gauw wat je in handen hebt, mits je weet wat die termen betekenen. Ga je voor een strak -droge, lichtzoete of heel zoete smaak? Om dit aan te duiden wordt op het etiket de toegevoegde suiker, de dosage, aan -gegeven. Oplopend van droog naar zoet kom je de volgende dosages tegen: brut nature, extra brut, brut, extra dry, dry, demi sec en doux

Over het algemeen wordt Champagne gemaakt van de druiven rassen: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Naast de dosage zie je op het etiket termen als ‘blanc de blancs’, ‘blanc de noirs’ of ‘rosé’. Letterlijk betekent dit respectievelijk ‘wit van wit’, ‘wit van zwart’ en rosé spreekt voor zich. Bij de Blanc de Blancs gaat het om een Champagne die gemaakt is van 100% Chardonnay. Bij de Blanc de Noirs is het een witte Champagne gemaakt van 100% Pinot Noir druiven. Dan heb je net als bij stille wijn ook nog rosé Champagne. Druivensap is zowel van witte als blauwe druiven altijd wit van kleur. Het is alleen in de Champagne toegestaan, maar door het toevoegen van een vleugje stille wijn van de Pinot Noir druif krijg je rosé Champagne.

Naast smaak en soort kun je vaak nog kiezen uit een vintage of non-vintage. Een vintage Champagne is gemaakt van druiven uit één oogstjaar, een millésimé. Bij een vintage Champagne duurt de rijping minimaal 3 jaar. Een non-vintage Champagne is een wijn zonder jaartal en doorgaans een blend van meerdere jaargangen om een constante smaak en kwaliteit te waarborgen. De rijping duurt hierbij minimaal 12 maanden. Hoe langer de Champagne rijpt, hoe complexer de smaak. Een Champagne zonder jaartal moet in princi - pe jong gedronken worden. Kenmerkend voor de Champagnes van Ayala is de lage dosering toegevoegde suikers. Het resultaat is een Champagne met een zeer laag restzoetpercentage en heeft daarom een drogere, meer zuivere en frisse smaak. Zoek je een mooie Cham - pagne voor het aperitief, dan is Champagne Ayala de ideale keuze

Schrijf een beoordeling