Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon

Beschikbaarheid: Op voorraad
i

We doen er alles aan om dit artikel op tijd te leveren. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bestelling vertraagd is.

De Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon is een klassieke wijn met duidelijke aroma’s van cassis, zwarte bessen, bramen en moerbeien. Donker fruit aangevuld met hartige tonen van gedroogde kruiden. Rijke tonen van fruit, frisse zuren en tannine. Leer, potloodslijpsel en sandelhout geven complexiteit en diepte aan de wijn.

Bij deze wijn eet je tal van rijke vleesgerechten zoals lamsvlees met kruidenkorst, gegrilde hertenrug met pastinaak of wildzwijnsteak met paddenstoelen roomsaus. Harde gerijpte kazen passen hier ook goed bij.

Deze wijn scoort een 9 in de Grote Hamersma.

29.95

Meer informatie
Jaar 2021
Wijnhuis Rust en Vrede
Wijnland Zuid-Afrika
Wijnstreek Stellenbosch
Wijnsoort Rood
Druivenras Cabernet Sauvignon
Wijn-spijs Tapas Vlees Rood vlees Gegrild vlees Wild
Classificatie WO Stellenbosch
Inhoud 75cl
Alcoholpercentage 14,5%
Serveertemperatuur 18-20 Graden
Kleur Intens rood
Geur Warme tonen van rijp rood fruit, kruiden, grafiet, ceder
Smaak Vol en complex, rood rijp fruit vanille, kruiden

Jannie en Ellen Engelbrecht kochten Rust en Vrede in 1977 en begonnen meteen aan de volledige restauratie van het landgoed. Eerst werd de oorspronkelijke wijnmakerij gerestaureerd en uitgerust waardoor Jannie in 1978 zijn eerste vintage kon maken. Ook vond een uitgebreide heraanplant van de wijngaarden plaats. Daarbij werd de nadruk gelegd op Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot.

De huidige eigenaar van het wijnhuis is Jean Engelbrecht, de zoon van oprichters Jannie en Ellen. Sinds 2006 worden de wijnen gemaakt onder de hoede van Coenie Snyman. Rust en Vrede ligt ten zuiden van Stellenbosch, ongeveer 15 kilometer van False Bay en beschikt over het authentieke Stellenbosch terroir. Bijzonder voor het terroir van Stellenbosch is de nabijheid van de Oceaan en de bodem. De bodem bestaat uit Hutton en Clovely zoals het lokaal wordt genoemd.

Dat zijn verweerde vormen van graniet die goed vocht vast houden. Hutton is rood van kleur en Clovely geel. Daarnaast is het gehalte aan klei hoog. Het landgoed bevindt zich op de lagere hellingen van de Helderberg tussen 85 en 130 meter hoogte met uitzicht op de Tafelberg in het westen.

De wijngaarden liggen op de noordelijke hellingen, waarvan een klein deel is gericht op het noordoosten en noodwesten. Dit zorgt voor subtiele nuances in de wijnen. Door de ligging van het landgoed halverwege de stad Stellenbosch en Somerset West en verscholen in de plooien van de uitlopers van de Helderberg, doet Rust en Vrede zijn naam echt eer aan.

Door de noordelijke ligging van de wijngaarden worden ze door de Helderberg en Stellenbosch bergen afgeschermd van de krachtige zuidoostelijke wind en beschermd tegen de zuidwestelijke wind van de Atlantische Oceaan door de uitlopers van de Helderberg. Hierdoor heeft Rust en Vrede een warmer microklimaat in de Helderberg dan in de omgeving. Dit is de reden dat het wijnhuis zich specialiseert in rode wijnen, met name Syrah en Cabernet Sauvignon. Deze druiven zorgen voor de volle en krachtige structuur van de wijnen en hebben een uitstekend rijpingspotentieel. Het kleine percentage aan Merlot wijngaarden wordt met name gebruikt voor de blends.

Voor de Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon gebruiken ze de wijngaarden Block 7 Syrah en Block 4 Cabernet Sauvignon welke in respectievelijk 1998 en 2000 werden aangeplant in Tukulu-grond. Deze grond is afkomstig van Helderberg-graniet en Tafelberg-zandsteen, met kleine afzettingen van ijzersteen. Tukulu-grond houdt goed water vast, wat zorgt voor matige stress tijdens droge jaren.

Een grotere hoeveelheid zandsteen zorgt voor meer drainage, wat resulteert in een langzame groei en intensere wijnen, zorgvuldig gecontroleerd door én aangevuld met druppelirrigatie. De op het landgoed gekweekte druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd.

Elk oogstperceel wordt apart gevinifieerd. De druiven worden vervolgens ontveld, gemalen en in open gistingstanks gepompt, waar ze een maceratieperiode van 14 tot 21 dagen ondergaan. Dit met een gisting van zeven dagen met pump-overs en handmatige punch-downs tot viermaal daags. De rijping vindt plaats in 100% Franse eikenhouten vaten gedurende 22 maanden.

De Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon is een klassieke wijn met duidelijke aroma’s van cassis, zwarte bessen, bramen en moerbeien. Donker fruit aangevuld met hartige tonen van gedroogde kruiden. Rijke tonen van fruit, frisse zuren en tannine. Leer, potloodslijpsel en sandelhout geven complexiteit en diepte aan de wijn.

Bij deze wijn eet je tal van rijke vleesgerechten zoals lamsvlees met kruidenkorst, gegrilde hertenrug met pastinaak of wildzwijnsteak met paddenstoelen roomsaus. Harde gerijpte kazen passen hier ook goed bij.

Schrijf een beoordeling