Wijncursussen

Wijnworkshop:

Stelt u zich zelf wel eens de volgende vragen:

 • worden druiven altijd geperst om wijn te maken?
 • wordt witte wijn altijd van witte druiven en rode wijn van rode druiven gemaakt?
 • hoe ontstaan al die smaakverschillen in wijn?
 • wat is de ideale serveertemperatuur van de verschillende wijnen?
 • hoe moet ik een wijn proeven en in welk soort glas?
 • Etc.

Om een antwoord op deze vragen (en nog veel meer uiteraard) te krijgen, is de wijn workshop echt iets voor u. Op één avond wordt in een presentatie inzicht gegeven in het maken van de verschillende soorten wijn: wit, rosé, rood, mousserend en zoete wijn. En uiteraard worden er de nodige wijnen geproefd.

Kortom een informatieve en leerzame wijnproeverij in de gezellige en sfeervolle ambiance van ons wijnproeflokaal aan de Curieweg 1 te Zwolle. Indien u wilt kan deze workshop overigens ook op een  door u gewenste locatie worden gehouden.

De kosten voor deze workshop bedragen vanaf € 45,00 per persoon, afhankelijk van de te schenken wijnen. De minimum deelname hieraan is 10 personen.

 

Basiscursus:

Wilt u echter meer weten over de vinificatieprocessen van de verschillende soorten wijn en dieper ingaan op de vragen, zoals hiervoor gesteld, dan is de basiscursus een aanrader. 

In vier avonden wordt alle basiskennis van wijn uit de doeken gedaan en gaat u wijnen proeven uit alle belangrijke wijngebieden van de wereld. En dit ook weer in ons wijnproeflokaal aan de Curieweg 1 te Zwolle.

Onderwerpen die zoal behandeld worden zijn:

 • alle factoren die van invloed zijn op de wijnbouw (terroir),
 • wijnbereiding,
 • verschillende druivenrassen,
 • etiket lezen en wijn-spijs toepassingen
 • en uiteraard worden er elke avond 8 tot 10 wijnen geproefd.

De cursus wordt gegeven door een ervaren en gediplomeerd wijnkenner c.q. wijnliefhebber.

De kosten bedragen € 225,00 inclusief alle toebehoren zoals een begeleidend boek, de proefwijnen, kleine hapjes, en proefformulieren. Tevens bestaat er de mogelijkheid om na de cursus een eendaagse wijnreis te maken onder deskundige begeleiding naar de Apostelhoeve in Maastricht (niet bij de prijs inbegrepen en qua tijdstip later in overleg te bepalen)

Maximaal 15 personen per cursus en de cursus gaat door bij inschrijving van minimaal 10 personen.

 

Cursus Wijn-Spijs:

Als u al over de nodige wijnkennis beschikt, blijkt het in de praktijk toch vaak lastig om voor een etentje de juiste wijnen te selecteren. Nu zijn op dit gebied theorieën ontwikkeld, die als handvat kunnen dienen voor het maken van goede combinaties van wijn en spijs. Daarvoor geven wij de Wijn-Spijs cursus die inzicht geeft in de smaakfactoren, die zowel voor wijn als ook voor spijzen gelden. Zonder erg veel proefervaring wordt het dan toch mogelijk om wijnen en gerechten goed samen te laten gaan, waarmee u bij uw disgenoten veel waardering zult krijgen.

Dit is ook een cursus van vier avonden, waarin de combinaties van wijnen en spijzen/hapjes  worden geproefd.

De kosten van deze cursus bedragen € 275,00 en worden ook gehouden in het proeflokaal aan de Curieweg 1 in Zwolle.

 

Wijnavonden op maat:

Uiteraard kunnen wij u ook een wijnavond op maat bezorgen. Wij stellen dan in overleg met u een wijnavond samen waarbij u samen met vrienden, familie, kennissen, collega's of relaties een onvergetelijke avond krijgt. Wijnen en hapjes worden in overleg vastgesteld evenals het budget dat u ter beschikking heeft. Wij maken graag voor u een voorstel op maat!

 

Wijnproeverijen:

Wij geven zeer regelmatig wijnproeverijen. Dat kan bijvoorbeeld met vrienden, familie, collega's of een gezelschap waar je toe behoort zijn. Wij maken hiervoor altijd een voorstel op maat afhankelijk van uw wensen. Daarnaast kunt in in onze nieuwe winkel 6 dagen per week vele tientallen wijnen proeven in haast elk (prijs) segment. Dit kan al vanaf 2 personen.
Reserveringen middels het aanmeld formulier https://schuttelaarwijnen.nl/wijnworkshop  of telefonisch via Tel: +31 (0) 38-4215196 

 

Voor alle cursussen kunt u uw interesse kenbaar maken door middel van het sturen van een mail. Wij houden u dan automatisch op de hoogte wanneer er weer een nieuwe cursus start waarvoor u zich dan kunt inschrijven.