Shiraz / Syrah

Shiraz / Syrah wijn kopen? Bestel onze kwaliteitswijnen eenvoudig online

Wijnen van het druivenras Syrah / Shiraz zijn stoer, krachtig en geconcentreerd. Het zijn zomaar een paar typeringen voor de Syrah ofwel Shiraz. Kenmerkend de wijn zijn een diepe kleur, stevig fruit en de nodige kruidigheid. De Syrah / Shiraz is geen makkelijke druif, maar wel een die wijnen met veel karakter geeft.

52 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
 1. Aanbieding
  Normale prijs 10.95 Speciale prijs 8.75 20% korting
 2. Aanbieding
  Normale prijs 9.95 Speciale prijs 7.45 25% korting
 3. Aanbieding
  Nieuwe Hamersma Topper!
  Normale prijs 9.95 Speciale prijs 7.45 25% korting
 4. Aanbieding
  Waardering: 5.0
  100%
  Normale prijs 10.95 Speciale prijs 8.99 18% korting
 5. Aanbieding
  Waardering: 4.0
  80%
  Normale prijs 14.95 Speciale prijs 12.95 13% korting

52 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

De druif gedijt het best in een mediterrane omgeving op arme bodems, waar hij wijnen geeft die goed kunnen rijpen. De benamingen 'syrah' en 'shiraz' refereren in de regel aan verschillende smaak stijlen: de (Europese) syrah is wat pittiger en de (Nieuwe Wereld) shiraz is wat fruitiger. De wijnen kunnen zowel op zichzelf gebotteld worden als gemengd worden met andere druivenrassen. Zo'n assemblage is vaak een Rhôneblend met grenache of elders vaak met cabernet sauvignon.

De syrah komt historisch gezien wellicht uit de omgeving van Shiraz in Iran, maar zijn ware thuisbasis is de Noordelijke Rhône. Daar is hij te vinden in klassieke appellations als Hermitage, Côte-Rôtie, Cornas evenals in Saint-Joseph en Crozes-Hermitage. Meer naar het zuiden in bijvoorbeeld Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras gebruikt men de Syrah als aanvulling op de grenache. In de Languedoc en de Roussillon is de syrah in opmars als onderdeel van assemblages en als cepage wijn. Buiten Europa is Australië een belangrijke Syrah producent. De druif wordt daar overigens uitsluitend Shiraz genoemd. Bovendien smaakt de wijn daar anders dan in Frankrijk. Hij is er minder pittig en meer 'jammy' van smaakstijl met meer fruitaroma in zijn geur en smaak. Behalve met cepage wijnen van Shiraz blinkt Australië ook uit in het maken van assemblages van shiraz met cabernet sauvignon. Als gevolg van zijn toenemende populariteit neemt de aanplant van de Shiraz / Syrah in de Nieuwe Wereld ook sterk toe in wijnlanden als Argentinië, Chili, Californië en Zuid-Afrika.